Iets te veel aandacht

Iets te veel aandacht

26 februari 2019 0 Door Ellis Pellegrom

 

 

Wie mij kent, weet dat ik niet graag in de belangstelling sta. Sterker nog, ik vind het verschrikkelijk! Maar ja, als je eenmaal op sociale media zit, dan vraag je er natuurlijk om. Laat ik voorop stellen dat ik sociale media alleen maar gemakkelijk vind/vond om te communiceren. Schrijven doe ik namelijk liever dan praten. Ik ben niet zo’n prater. Alleen bij mensen waar ik mij echt op mijn gemak voel …….. die lul ik dan ook gelijk de oren van de kop. Onlangs kreeg ik een uitnodiging voor het promoten van een prachtig museum/expositie als “influencer”.  Dat zette mij toch aan het denken. Alleen al de combi “influencer en ikke”, werkte enigszins op mijn lachspieren en al helemaal op die van mijn gezinsleden. Ik riep toen iets van “ik hou mij niet zo bezig met wie mij volgt en liked of interessant vindt”. Sindsdien is mijn vriendenkring op Faceboek van 657 naar 1.139 gestegen in 4 dagen tijd! Geweldig dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in mijn foto’s. Of toch niet? Zijn ze wel alleen geïnteresseerd in mijn foto’s? Ik had al geen talenknobbel, maar ik moet zeggen er komt van alles voorbij. Van Buenos Dias, Welcome dear (?), buongiorno tot een hoop voor mij onleesbare japanse/chinese of arabische tekens. Van reisleiders die mij fotoreisjes aanprijzen naar de meest exotische plekken op aarde maar deze helaas niet voor mij willen betalen, vogelliefhebbers, bloemetjesliefhebbers, andere kunstenaars maar dan zonder camera tot de meest wazige andere personen. Het meest vervelende is dat die personen ook daadwerkelijk van je verwachten dat je een persoonlijk gesprek met ze aangaat in diezelfde taal of dat je tenminste “terug zwaait” . Dat alles het liefst nog op zeer korte termijn anders moet je 5 keer terug zwaaien. Met mijn fulltime job als zelfstandige en gemiddeld één dag aan vrijwilligerswerk in de week en ow ja, die foto’s moeten ook een keer gemaakt worden, is dat echt te veel van mijn tijd gevraagd. Sociale media, je kunt er een dagtaak aan hebben. Van het terug zwaaien,  het afwijzen van halve huwelijksaanzoeken (ik zal je de details besparen) tot het reageren op berichten van oprecht geïnteresseerden ….. in de foto’s althans. Ik heb natuurlijk ook de keuze om ze gewoon allemaal te ontvrienden. Net als dat je de keuze hebt om de berichten van bepaalde iemanden te lezen. Eigenlijk toch best gemakkelijk dat sociale media. Je beslist zelf wat je wil zien en/of lezen. En dan heb ik blijkbaar toch een functie als influencer? Hoedan?! Ik vraag me al helemaal af waarom iemand in mij geïnteresseerd is?! Ik bedoel ……. ik maak zelf toch wel  een selectie, want als ik iedereen ga volgen, dan raak ik totaal het overzicht kwijt en mis ik juist die berichten waar ik in geïnteresseerd ben. Het is net als dat er in een whatsapp groep gevraagd wordt: “wil iedereen die NIET komt dit aangeven?” En vervolgens gaat IEDEREEN  reageren, dus ook diegene die wel komen. Met gevolg dat het overzicht helemaal kwijt is………. Oké als je met je vrijwilligerswerk in 4 verschillende app-groepen zit van één club, dan raak je al snel het overzicht kwijt. Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd …. volg je iemand oprecht, om zelf gevolgd te willen worden, wil je veel volgers of wil je alleen volgers die je serieus volgen. Ben jij een influencer of zit jij wel op een huwelijksaanzoek te wachten?!

Voor de vorm heb ik bij dit bericht nog wat plaatjes gedaan. De welbekende foto’s van bloemetjes die dagelijks op sociale media voorbij komen en iets minder bekends.