“Schatten uit het Rijks”

“Schatten uit het Rijks”

17 februari 2019 2 Door Ellis Pellegrom

 

 

Enige weken geleden kreeg ik ineens een vriendelijke uitnodiging om samen met een paar bloggers, vloggers en/of influencers een exclusieve preview bij te wonen van een nieuwe expositie in het Markiezenhof te Bergen op Zoom genaamd “Lage Landen”. Tjee, wat een eer dat ik met slechts 1.168 volgers op Instagram en 657 vrienden op Facebook (de meesten hiervan zijn reisleiders van exotische oorden die hopen dat ik daar eens kom fotograferen en een fotoreis bij hen boek) gezien word als een influencer voor de omgeving Bergen op Zoom. Zelf ben ik totaal niet bezig met wie mij volgt en hoeveel mensen mij interessant vinden. Ik plaats af en toe een fotootje en probeer daarmee mensen te laten zien hoe mooi de natuur in vooral Nederland is, met de bedoeling en de hoop dat we er met z’n allen wat minder puinhoop van maken. Met af en toe nog een stukje onzin tekst erbij en that’s all. Dit schrijvende, is het aantal volgers, likers, etc. misschien toch wel interessant. Aan de andere kant helaas te naïef om te denken dat iedereen die enigszins naar mijn foto’s kijkt, ineens lief is voor de natuur.

 

 

Vrijdag was het zo ver. Natuurlijk ben ik ingegaan op deze uitnodiging! Ten eerste omdat mijn kinderen al meerdere malen in het Markiezenhof waren geweest en ik nog nooit. Terwijl dit stadspaleis toch echt een heel mooi stukje historie is. Ten tweede omdat er op dit moment toevallig ook een expositie met natuurfoto’s gemaakt door onze boswachter Erik de Jonge te zien is. Ten derde omdat naast een hoop fotografisch mooie plekjes, een bezoekje aan het Rijksmuseum ook op mijn lange verlanglijst staat en dit al een klein deeltje hiervan is en ten vierde omdat ik me graag laat verrassen. Dat laatste was wel een dingetje. De bedoeling was namelijk dat ik foto’s ging maken, maar euh ……. in een museum?! Oké, flitsen was verboden. Gelukkig maar, want ik weet nog steeds niet goed hoe zo’n ding werkt. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in, want ik heb mijn zoon de opdracht gegeven om dit voor mij uit te zoeken en daarna uitleg te geven. Ik zag het al helemaal voor me: ramen, licht, reflecties, lelijke bordjes bij mooie schilderijen (fotografisch gezien dan), mensen en vooral binnen! Natuurlijk was ik er veel te vroeg, dus even een half uurtje wachten op de andere genodigden. Ik heb een half uur lang naar buiten lopen staren en had de neiging om stiekem weg te glippen om foto’s van de binnenplaats te maken.

 

 

Daar gingen we. Na een woordje van de directeur mochten wij als eersten deze expositie bezoeken. Een reizende tentoonstelling met werken uit het Rijksmuseum. Dat wat ik helemaal voor me zag, was ook precies zo, dus een hele uitdaging om er iets van te maken. Overigens was ik heel blij met de titel en het thema “Lage Landen”, waardoor ik toch “mijn” landschapje op foto heb kunnen vastleggen. De expositie is best indrukwekkend net als het Markiezenhof zelf overigens! Zo is er zelfs een originele jurk van onze koningin Maxima te bezichtigen! Wat heeft die dan te maken met Lage Landen? De rode kleur van deze jurk is afkomstig van de Meekrap plant. Deze plant werd vroeger veel geteeld in Bergen op Zoom. En tja, (dat ik hier als geboren Tullepetaon nog uitleg over geef) maar de naam Krabbengat, zoals Berrege in carnavalstijd genoemd wil worden, stamt dus af van de Meekrap! Jullie hebben dus gewoon een hele foute naam …. het moet Krappengat zijn i.p.v. Krabbengat 😉

Na afloop van de rondleiding was er een goed verzorgde borrel die gehouden werd in de ruimte waar de prachtige foto’s van Erik de Jonge hingen, dus wat wil je nog meer. Na afloop ben ik toch stiekem nog even naar de binnenplaats gegaan. Helaas, slecht licht of eigenlijk te licht. Toch maar eens een keer terug wanneer het vroeg donker wordt. Al met al een unieke expositie in een prachtig stadspaleis en voor mij weer een unieke ervaring. Zeker de moeite waard om zelf eens te bezoeken!!!! Markiezenhof te Bergen op Zoom t/m 10 juni 2019.